Svet-Stranek.cz
Pro dlouhou chvíli
Zdeniny  stránky

Pekárna:Pro dlouhou chvíli

Pekárna

Bageta
 150ml.vody
 200ml.mléka
 3lžíce oleje
 200gpolohrubé mouky
 100gžitné mouky
 200g grahamové mouky
 1lžička soli
 1lžička kmínu
 1/2kostky droždí
 Vše dáme do pekárny v tomto pořadí,program těsto.Po vykynutí z těsta vyválíme dvě bagety a necháme ještě 10minut kynout na pečícím papíru na plechu.Potom bagetu na několika místech nařízneme,potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme třeba sezamovým semínkem,kmínem,mákem a pod. Pečeme 20 minut na 200°C.

 

Jogurtový tmavý chléb Harmony
Ingredience:
300 ml mléka, 200 g bílého jogurtu, 1 a 1/2 lžičky soli, 1 a 1/2 lžičky cukru, 1 polévková lžíce octa, 700 g celozrnné pšeničné mouky, 1 a 1/2 balíčku suchého doždí
Postup přípravy: Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí, zapneme program Klasik, velikost II, kůrka střední.
Výsledný chléb je poměrně hutný, ale dobrý. Váží kolem 1200 g.

Hléb pivní 2 
Suroviny:
250 ml piva
100 ml vody
2,5 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
350 g hladké mouky
150 g žitné chlebové mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme semínka podle chuti

Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Střední / velikost Střední

 

Makový závin
300ml mléka osladíme 60g cukru,přidáme špetku soli,rozkvedláme2 žloutky a vlijeme do pekárny.Přidáme75 g másla,nebo1 dl oleje,550 g polohrubé mouky,1 bal.pudink.prášku,1/2 sáčku droždí.
Pekárnu zapneme na program:Těsto:po dobu,kdy nám pekárna vyrábí těsto si připravíme náplň.
Umeleme si hruběji150g máku,vezmeme250ml mléka,dáme do něj mletý hřebíček a skořici,osladíme medem a do mléka vysypeme mák.10 min.vše povaříme.Přidáme rozinky a necháme vychladnout.Hotové těsto rozpůlíme,rozválíme,každý plát natřeme náplní.Těsto srolujeme,přeneseme do pekárny,metličky musí půlit pekárnu.
Program:Pečení,necháme zahřát2 min.,pak pekárnu vypneme na 15 min. a pak pečeme 45 minut celkem.
 
Mazanec do pekárny
260 ml mléka,100 g rozpuštěného másla,1 žloutek,500 g polohrubé mouky,5 lžic cukru,1 lžička soli,1 lžičkasušeného droždí,nebo1/4 čerstvého.
Pokud je třeba,dohustíme moukou.Po pípnutí přidat rozinky a pod.
Program :Základní
Velikost :  Velký
Kůrka: Světlá
 
Celozrné bulky
100 g žitné mouky,200 g hladké mouky,400 g celozrné mouky,2 čaj.lžičky soli,21 g droždí,1 čaj.lžička cukru,2 čaj.lžičky kmínu,520 ml.vody,6 pol.lžic olivového oleje,1 pol.lžíce sezam.semínek.
Do domácí pekárny dáme tekuté suroviny.Potom přidáme sypké,zapneme program těsto.Vykynuté těsto zpracujeme do tvaru bulek,navrch nařízneme a necháme ještě chvíli kynout.Troubu rozpálíme na 200°C,bulky potřeme vlažnou vodou a posypeme sezamovým semínkem.Pečeme 15-20 minut do zlatova.
 
Makovec
150 g máku,200 g polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,150 gmouč.cukru,200 ml. mléka,70 ml.oleje,špetka soli,1 lžička strouhané citr.kůry.
Všechny suroviny dobře promíchejte a v domácí pekárně pečtezvolna45 minut.
Vychladlý makovec můžete přelít citronovou polevou ,nebo jen pocukrovat.